Oblicz wartość liczby x
wytlumaczyktosmiladnie: Oblicz wartość liczby x, dla której podane liczby w podanej kolejności są
wyrazami ciągu arytmetycznego 2x+1 ; 5 ; x−3
24 kwi 19:56
bezendu:
2b=a+c
24 kwi 19:57
Eta:
x=4
24 kwi 19:57
wytlumaczyktosmiladnie: Eta a jak to się oblicza ?
24 kwi 19:59
bezendu:
19:57
24 kwi 20:00
wytlumaczyktosmiladnie: bezendu ale nadal nie rozumiem co mam zrobic z tym 2b=a+c
24 kwi 20:01
bezendu:
Zajrzeć do książki albo do linku−ciag arytmetyczny ?
Najpierw poznaj teorię, bo słabo z tym u Ciebie.
24 kwi 20:02
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny, to 2b=a+c
2x+1, 5, x−3 −−− tworzą ciag arytmetyczny to
2*5=2x+1+x−3 ⇒ x=4
24 kwi 20:03