Rachunek
52: Znowu dystrybuanta... mogę na was liczyć ?
24 kwi 19:53
bezendu:
Nie
24 kwi 19:56
52: Fajnie
bezendu
Gracz wyciaga z talii (52 kart) trzy karty (bez zwracania). Jesi sa to 3 asy, wygrywa 100 zł.
Jesl sa wsród nich dokładnie 2 asy, gracz wygrywa 50 zł. Jesli sa to 3 figury, gracz wygrywa
10 zł, a w pozostałych przypadkach płaci 1 zł. Niech X oznacza wygrana gracza (przy czym
przegrana 1 zł to inaczej wygrana −1 zł). Znalezc i narysowac dystrybuante zmiennej losowej
X.
Więc sobie policzyłem prawdopodobieństwa poszczególnych przypadków
Jednak patrzac na odpowiedzi no to jest jakiś kosmos ...
24 kwi 20:00
Metis: bezendu
24 kwi 20:00
Qulka:
24 kwi 22:50
52: Qulka mam to zapisać w postaci F(x) jednak moje obliczenia nie zgadzają się z
odpoiwedziami, wytłumaczysz to jakoś ?
25 kwi 08:12
52: Może teraz ?
25 kwi 19:44
Qulka: a jakie masz odpowiedzi?
25 kwi 19:47
52: już piszę
25 kwi 19:47
52:
0 dla x ≤ −1,
| 5524 | |
| dla 50 < x≤ 100, |
| 5525 | |
1 dla x > 100
Wszystko spięte klamrą = F(x)
25 kwi 19:50
Qulka: no przegrana czyli od −1 do 10 to 1− (wszystkie wygrane) czyli j.w.
potem do tego co masz dodajesz wygraną 10 czyli tu 55/5525 (zaraz sprawdzę czy nie masz
błędu)
potem dodejesz kolejne czyli 72/5525
potem ostatnią 1/5525 i masz 1
25 kwi 20:03
Qulka: tak jak na obrazku
25 kwi 20:03
52: No ok, ale to chyba mam gdzieś błąd w tych obliczeniach, jeszcze pytanko dlaczego
robimy to w ten sposób że 1−prawdopodbienstwo ?
25 kwi 20:09
Qulka: a po co liczyć przegrane skoro szybciej jest wszystko − wygrane
25 kwi 20:11
52: | | 1 | |
Jesi sa to 3 asy, wygrywa 100 zł. P(100)= |
| to jest wygrana... |
| | 5525 | |
Coś ciężko mi idzie ten rachunek
25 kwi 20:13
52: Czyli dystrybuanta to inaczej niepowodzenie ? Bo już jestem zakręcony ...
25 kwi 20:13
Qulka: dystrybuanta to wszystkie przypadki po kolei z dodawanymi pr−wami
pierwszy zakres (ten od −1 ) to u Ciebie w zadaniu przegrana (płaci 1zł tj. wygrał −1 )
25 kwi 20:18
52: No dobra, to mi się nie zgadza coś dla −1<x≤10 ...
25 kwi 20:20
Qulka: i faktycznie pr−wo wygrania 10zł (3 figury) to 55/5525
25 kwi 20:20
Qulka: jak Ci wyszło 140
25 kwi 20:21
b.: Jeśli chodzi o rachunki, to chyba liczysz wielokrotnie niektóre układy. Jeśli np. ktoś wylosuje
3 asy, to wygrywa 100, a nie 100+10 zł. Podobnie jak wylosuje 2 asy i króla, to dostaje 50, a
nie 50+10 (choć tu można by miec wątpliwości...).
25 kwi 20:25
52: Figur jest 16 w tali więc 16,15,14
25 kwi 20:26
52: Qulka pokażesz mi obliczenia ? do tej wygranej 10zł ?
25 kwi 20:31
Qulka: bez asów licz bo Asy to inna wygrana
25 kwi 20:31
52: To by się teraz wszystko zgadzało

Dziękuję za pomoc

Proszę
25 kwi 20:33
Qulka:
25 kwi 20:37
25 kwi 20:39
52: A takie pytanie, dlaczego pomijamy asy ?
25 kwi 20:41
Qulka: bo to inna nagroda
25 kwi 20:42
52: Żebym na kolokwium niczego skopał, dzięki
Qulka
25 kwi 20:43
Qulka: Lukas ..krysiski włodarski i ta polecana książka i zaliczone
25 kwi 20:46
Lukas:
Qulka możesz spojrzeć na moje zadanka. Jak je oceniasz ? Do zrobienia w weekend majowy ?
25 kwi 20:47
Lukas:
Ale Quleczka droga moja tego nie ma w krysickim, chyba Jurkiewicz...
25 kwi 20:47
Qulka: jest rozdział o zastosowaniu całek i tam są masy momenty i inne takie
25 kwi 20:49
Lukas:
Ok, poczytam bo zależy mi na 5,0 przenosząc się z tego uniwerku mam braki..
25 kwi 20:55
Qulka: poszukaj II tomu .. tam będzie na 100% ale u mnie w I jest lepiej wyjaśnione
25 kwi 20:57
52: Ale wy ambitnie jesteście na te oceny (To dobrze), ale oprócz stypendium to opłaca się mieć tak
wysokie oceny ? Zresztą czasem ludzie uczą się tylko tych zadań co prowadzący powiedział, że
da i omijają inny materiał, a później chodzą i się chwalą że mieli 5

Przecież pracodawca
nie będzie sprawdzał albo się pytał co Pan/i miał/a z Analizy matematycznej 2 , prawda ?
25 kwi 20:58
Qulka: wysokie oceny nic nie znaczą..ale wiedza jak się poruszać w tym świecie abstrakcji się przydaje
na kolejnych etapach odrealnienia
25 kwi 21:03
Lukas:
Opłaca się mieć dla stypendium choćby, jak ktoś pracuję sobie i żeby nie być zależnym od
rodziców to przypływ gotówki co tydzień się przyda, wiesz już teraz po co ? Dwa istnieje takie
coś jak samorozwój itp.. Ale jak ktoś chcę tylko zaliczyć to o czym my mówimy.
25 kwi 21:04
Lukas:
Co miesiąc miało być, co tydzień to by było za piękne
25 kwi 21:05
52: Mi najbardziej zależy na tym żeby posiadać wiedzę na dany temat, oceny nie mają znaczenia byle
3 i zaliczone, ważne co ci zostanie w głowie, u mnie na roku są ludzie którzy całki z 2x nie
obliczą, a z analizy 1 mieli 4,5

Więc o czym my tu mówimy, a stypendia są dla tych co są mądrzy, ambitni, pracowici to im się
należy to wszystko, ja niestety odpadam...
Tyle ode mnie w temacie.
I co wy się od razu tak obruszacie ?
25 kwi 21:07
Qulka: po pół roku jak nie używasz i tak nic Ci nie zostaje w głowie

ale ćwiczenie szarych komórek
to dobra rzecz

niezależnie czy to całki czy krzyżówki
25 kwi 21:13
Lukas:
Qulka a listy 4,5,6 możesz zobaczyc ?
25 kwi 21:31
25 kwi 21:40
Lukas:

!
25 kwi 21:44
Ja: Wiem ze odswiezam stary temat ale coś mi się tu nie zgadza jak to możliwe ze
0 dla x ≤ −1,
5397
dla −1 < x≤ 10,
5525
5452
dla 10 < x≤ 50,
5525
5524
dla 50 < x≤ 100,
5525
1 dla x > 100
i dla trzech figur jest mniejsze prawdopodobienstwo jest mniejsze niż dla dwóch asów i dowolnej
figury
nie moge tego zrozumiec sam próbując policzyc to zadanie dostałem dwa wyniki i nie wiem który
jest dobry
11 sty 05:57
Ja: drugi:
| | 4 | | 288 | | 268 | |
| − pozostałe przypadki czyli − |
| i − |
| = |
| |
| omega | | 22100 | | 22100 | | omega | |
11 sty 06:01
Ja: to ja mam źle czy zadanie jest źle?
11 sty 06:01
Ja: | | | | 220 | | 55 | |
bo to wygląda jak by wybrana odpowiedz to | =220 |
| = |
| |
| | | 22100 | | 5525 | |
11 sty 06:04
Ja: a ona nie uwzględnia możliwosci ze jest jeden as i dwie figury
11 sty 06:04
Ja: | 121 | |
| * nie przez całą omega nie skróciłem w pierwszym rozwiązaniu ale to i tak nie |
| 5525 | |
rozwiązuje mojego problemu
11 sty 06:08
Ja: nwm przeciez w 2 asach jest dowolna figura a 3 figurach musi byc figura WoW taka wewnętrzna
rozmowa z samym sobą nawet na forum pomaga znaleźć błąd ale to nie zmienia faktu ze
| | 484 | | 220 | |
rozwiązanie tutaj podane jest błędne bo wynikiem bedzie |
| a nie |
| = |
| | 22100 | | 22100 | |
11 sty 06:36