jak to zostało rozpisane?
Johnson: Witam, jak w temacie: jak została rozpisana poniższa nierówność:
a2(a−b)+b2(b−a)≥0 w (a−b)(a2−b2)≥0
i (a−b)(a2−b2)≥0 w (a−b)2(a+b)≥0
24 kwi 19:14
Janek191:
a2 ( a − b) + b2 ( b − a) ≥ 0
a2 ( a − b) − b2 ( a − b) ≥ 0
( a − b)*( a2 − b2) ≥ 0
24 kwi 19:30
Janek191:
cd.
( a − b)*( a − b)*( a + b) ≥ 0
( a − b)2*( a + b) ≥ 0
24 kwi 19:31
PW:
a2(a−b) + b2(b−a) = a2(a − b)− b2(a − b) = (a − b)(a2 − b2) =
= (a − b)(a − b)(a + b) = (a − b)2(a + b)
24 kwi 19:31
Johnson: Ok, teraz to widzę, dzięki wielkie za pomoc
24 kwi 19:47