równianie stycznej
jan: Znajdź równianie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji f w zadanym punkcie
(x
0,y
0,f(x
0,y
0)
f(x,y)=x
2+4
2, (x
0,y
0)=(2,−1)
| | df | | df | |
z−f(x0,y0)= |
| (x0,y0)(x−x0)+ |
| (x0,y0)(y−y0) |
| | dx | | dy | |
f(x
0,y
0)=8
z−8=4(x−2)−8(y+1)
dobrze?
24 kwi 18:52
jan: ?
24 kwi 20:06
jan: ?
24 kwi 21:25
kyrtap: jeżeli równanie ma postać f(x,y) = x2 + 42 to źle
24 kwi 22:08
jan: sorry błąd przy pisaniu f(x,y)=x2+4y2. przy takim równaniu jest dobrze?
25 kwi 18:45
jan: ?
25 kwi 19:54
52: Dobrze, możesz podać również postać płaszczyzny z=...
25 kwi 19:57
jan: to jeszcze jedno: Znajdź równanie płaszczyzny stycznej do wykresu powierzchni w zadanym
punkcie(x
0,y
0,f(x
0,y
0))
x
2+y
2+z
2=3 (1,1,1)
x
2+y
2+z
2−3=0
F
x'(x
0,y
0,z
0)(x−x
0)+F
y'(x
0,y
0,z
0)(y−y
0)+
+F
z'(x
0,y
0,z
0)(z−z
0)=0
2(x−1)+2(y−1)+2(z−1)=0
x+y+z−3=0
dobrze?
25 kwi 20:10
jan: ?
25 kwi 22:03