pochodna
Matma: Wyznacz maksymalne przedzialy monotoniczznnosci funkcji f. Fx=|X+1|/(x
2−9). Liczyłam pochodna,
ale w dwóch przypadkach delta wychodzi mi mniejsza od 0
24 kwi 18:34
Janek191:
| | − x − 1 | |
Dla x < − 1 jest f(x) = |
| |
| | x2 − 9 | |
| | x + 1 | |
Dla x > − 1 jest f(x) = |
| |
| | x2 − 9 | |
Dla x = − 1 jest f(x) = 0
( −
∞ , − 3) − f. rośnie
( − 3, 0) − f rośnie
( 0, 3 ) − f maleje
( 3 , +
∞) − f maleje
24 kwi 19:15
Janek191:
Pomyliłem się

( −
∞ , − 3) f rośnie
( − 3, − 1 ) f rośnie
( − 1, 3) f maleje
( 3, +
∞ ) f maleje
24 kwi 19:22
Matma: Dziękuję
24 kwi 21:51