trygonometria
Marta: | | √3 | |
Mógłby mi ktoś krok po kroku przypomnieć jak to rozwiązać |sin4x|= |
| w przedziale |
| | 2 | |
<0;π>? połowę rozwiązania mam, nie wychodzi mi w przypadku ujemnego kąta
24 kwi 17:05
Janek191:
x ∊ < 0, π > , więc kąty są dodatnie .
24 kwi 17:07
to ja:
Przedział jest <0, π>, to gdzie tu jest ujemny kąt? i co znaczy ujemny kąt? Nie ma czegoś
takiego jak ujemny kąt. Kąt to płaszczyzna, czyli pytasz o ujemną płaszczyznę?
24 kwi 17:07
to ja:
O i Janek dał się złapać na określenie kąt ujemny i kąt dodatni
24 kwi 17:08
J:
Kąty mogą być ujemne
24 kwi 17:10
to ja:
Kąt to płaszczyzna − radzę sprawdzić definicje kąta
24 kwi 17:11
24 kwi 17:12
J:
Nie bredz bzdur
24 kwi 17:16
Janek191:
Oczywiście chodziło mi o miarę kąta
24 kwi 17:19
to ja:
O, to już lepiej (chodzi o wypowiedź Janka), a J niech się douczy i potem wymyśla innym,
że plotą bzdury
24 kwi 17:21
Mila:
| | √3 | | √3 | |
sin(4x)= |
| lub sin(4x)=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
4x= |
| +2kπ lub 4x=π− |
| +2kπ lub 4x= |
| +π+2kπ lub 4x=π− |
| +π+2kπ ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | 2π | | 4π | | 5π | |
4x= |
| +2kπ lub 4x= |
| +2kπ lub 4x= |
| +2kπ lub 4x= |
| +2kπ /:4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | kπ | | 2π | | kπ | | 4π | | kπ | | 5π | | kπ | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | |
⇔
| | π | | kπ | | π | | kπ | | π | | kπ | | 5π | | kπ | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| | 12 | | 2 | | 6 | | 2 | | 3 | | 2 | | 12 | | 2 | |
Teraz wstaw kolejno: k=0, k=1 ,.. i odrzuć te rozwiązania, które nie leżą w przedziale <0,π>
24 kwi 17:25
Marta: Dziękuję Mila

Wybaczcie pomyłkę, jeśli chodzi o sformułowanie, chodziło mi o sinus ujemny
25 kwi 09:41
5-latek: Kat ma miare .
jeśli chodzi o sformuowanie ujemny czy dodatni to ja bym się nie czepial
Przeciez znasz wierszyk
W 1 ćwiartce wszystkie sa dodatnie itd.
25 kwi 10:29