opis
bardzo trudne zadanie: przekatna AC czworokata ABCD ma dł 20 cm a przekatna BD ma długosc 18 srodki bokow tego
czworokata polaczono odcinkami otrzymujac czworokat KLON oblicz obwod tego czworokata .
24 kwi 16:43
Janek191:

Stosujemy tw. − wniosek z tw. Talesa
L = 20 cm + 18 cm = 38 cm
bo
I KL I = I NO I = 0,5 I AC I = 10 cm
oraz
I KN I = I LO I = 0,5 I BD I = 9 cm
24 kwi 16:59
bardzo trudne zadanie: skąd wiesz że |KL| i |NO| są połową |AC|?
24 kwi 17:05
bardzo trudne zadanie: a |KN| i |LO| połową |BD|?
24 kwi 17:14
Janek191:
| I BK I | | I BL I | | 1 | |
| = |
| = |
| więc odcinki KL i AC są równoległe |
| I AB I | | I BC I | | 2 | |
i I KL I = 0,5 I AC I
24 kwi 17:25
bardzo trudne zadanie: dzięki
24 kwi 17:26