W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a, a przekątna ściany
bocznej tworzy z drugą ścianą boczną kąt α. Wyznacz objętość tego graniastosłupa.
Czy tam jest kąt prosty ?
| a2√3 | ||
V= | *H | |
| 4 |
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| h | ||
sinα= | ||
| p |
| h | ||
p= | ||
| sinα |
| a√3 | ||
p= | ||
| 2sinα |
| a√3 | ||
H2=( | )2−a2 | |
| 2sinα |
| 3a2 | ||
H2= | −a2 | |
| 4sin2α |
| 3 | ||
H2=a2*( | −1) | |
| 4sin2α |
| 3−4sin2α | ||
H2=a2* | ||
| 4sin2α |
| a*√3−sin2α | ||
H= | ||
| 2sinα |
| a3√3*√3−4sin2α | ||
V= | ||
| 8sinα |