KOŁA I OKRĘGI
Jaaaaaaaaaa: 1). Ile obrotow wykonuje kolo tramwaju na drodze z łodzi do zgierza?
+ tresc
Pewien rachmistrz z miasta Łodzi zamierzal na przejazdzke sie wybrac do Zgierza aby w drodze
sie zbytnio nie nudzic postanowil liczeniem sie trudzic wiec petli srednice kol zmierzyl
duglosc trasy znal z Łodzi do Zgierza i policzyl bez zadnych klopotow Ile kolo wykona obrotow?
2). Końce wskazówek zegara na wieży ratuszowej są oddalone od środka tarczy o 1 m i 1,5 m. Jaką
drogę w ciągu godziny pokonuje koniec wskazówki minutowej, a jaką koniec wskazówki godzinowej?
2 gru 22:11
rozalia: 1/
Zmirzyć średnice koła pociągu i wyznaczyć jego promień lub od razu zmierzyć promień
Ze wzoru na obwód koła ( 2πr) zmierzyć długość jednego obrotu.
Długość trasy podzielić przez długość jednego obrotu. Wyjdzie ile koło pociągu wykonało
obrotów.
2/
Promień wskazówki godzinowej wynosi 1m
Promień wskazówki minutowej wynosi 1,5 m.9minutowa wskazówka jest dłuższa od godzinowej)
Wskazówka godzinowa w ciągu 1 godziny okrżay tarczę tylko 1 raz, zatem:
2πr= 2*3,14 * 1= 6,28m
Wskazówka minutowa okrąży tarczę 60 razy w ciągu 1 godz,zatem:
60 * 2πr= 60 * 2*3,14 * 1,5= 565,2 m
2 gru 22:32