Kombinacje
5-latek: Numer eksponatu w muzeum sklada się z dwóch roznych liter i pieciu roznych cyfr. Ile roznch
numerow eksponatow można zestawic przyjmując 21 liter w alfabecie ?
czyli tak jeśli mamy dwie litery to możemy je ustawić na 2! sposoby
Jeśli mamy 5 roznych cyfr to możemy je ustawić na 5! sposobow
Wydaje mi się ze tutaj 0 może być na 1 miejscu
| | | |
Wiec tych sposobow będzie | *2!*{10}{5}*5! |
| | |
| 21! | | 10! | |
| *2* |
| *120= 210* 30240=6350400 |
| 2!*19! | | 5!*5! | |
a w odpowiedzi mam 12 700 800 (dlaczego ?
24 kwi 12:46
5-latek: Już wiem . 210 nie pomnozylem przez 2
24 kwi 12:48
Jacek: Dobrze, o ile numer jest zbudowany zawsze tak: AB12345, a nie np. A12B345
24 kwi 13:36
5-latek: Jacku jeśli będziesz około 23 na forum to wrócimy do tego . Dobrze ?
24 kwi 13:39
24 kwi 13:41
Jacek: J a który przypadek masz na myśli?
24 kwi 13:43
Jacek: faktycznie, masz rację
J, można te zmieszanie liter z cyframi tak policzyć, faktycznie...
, ja z reguły zapisywałem:
, ale teraz widzę, że są sobie tożsame.
24 kwi 13:51
Mila:
Wariacje bez powtórzeń.
21*20*10*9*8*7*6=12 700 800
24 kwi 16:58
5-latek: Jacek jeśli jesteś to możesz wytlumaczyc ten zapis J z 13:41.
24 kwi 23:30
Qulka: wybierasz 2 litery i 5 cyfr i rozstawiasz na 7 miejscach między sobą .. tam pod 10 miała być 5
24 kwi 23:34
5-latek: Aniu ja naprawdę probuje to zrozumieć
czyli jeśli numer będzie się skladal z dwóch liter na pocatku i potem pieciu cyfr
Natomiast jeśli litery z cyframi będą przemieszane to
| | | | | |
wtedy | * | *7! bo litery i cyfry mogą być rozmieszcone na 7! sposobow tak ? |
| | | |
24 kwi 23:42
Jacek: Tak jest.
24 kwi 23:44
Jacek: Z tymże ten pierwszy zapis, nie odnosi się tylko i wyłącznie do ustawienia z literami na
początku, równie dobrze mogą one na sztywno być przypisane do miejsca 3. i ostaniego, itd.
24 kwi 23:47
5-latek: Dobrze . Już to rozumiem
Dzisiaj więcej zadań nie wstawiam .
Wstawie jutro .
24 kwi 23:58
Janek191:
25 kwi 00:01
5-latek: Janek jestem dzisiaj

Musze sobie odpuscic zadania
25 kwi 00:08
kyrtap: Nie przemęczaj się 5 − latku
25 kwi 00:17
5-latek: Czesc

Ostatnimi czasy tak mamy ze jest dużo roboty i musimy wyslac samochody z towarem
25 kwi 01:03
kyrtap: A gdzie trafiają towary jeżeli wolno spytać?
25 kwi 01:20
5-latek: Do roznych firm.
My robimy opakowania z tektury (rozne rozniaste
25 kwi 01:42