pomocy!: Ciało rusza ze stałym przyspieszeniem i w czasie trzeciej sekundy przebywa 5 metrów. Jaką
prędkość osiągnie ciało na koniec dziewiątej sekundy ruchu?
23 paź 22:07
help: pomoże ktoś?
23 paź 22:27
darek: Najpierw narysuj wykres prędkości od czasu.
Droga w piątej sekundzie to pole trapezu.
Jeżeli prędkość po pierwszej sekundzie wynosi "X" to droga s= 5/2 x. Czaisz bazę?
23 paź 22:46
darek: X powinno Tobie wyjść 2 no nie?
Wiesz już co dalej? czy mam kontynuować?
23 paź 22:49
darek: sorry mistake oczywiście nie S=5/2x ale s= 4x + 1/2x,
23 paź 22:53
pomocy: nie wiem za bardzo.
bo ona sie porusza coraz szybciej z kazda sekunda czy jak?
23 paź 22:55
darek: x=10/9
prędkość w dziewiątej sekundzie V=9x czyli 10
dobranoc
23 paź 23:09