Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)
Krzysiek: f(x)=ln √x / x2 − 1 + arcsin x / 3
24 kwi 12:04
J:
warunki:
1) x
2 − 1 ≠ 0
24 kwi 12:05
Krzysiek: i co dalej z tym zrobić? naszkicować i wybrać część wspólną?
24 kwi 12:10
Braun:
Tak.
24 kwi 12:11
J:
tak ... te trzy warunki muszą zachodzić jednocześnie ..
rozpatrując warunek drugi ... od razu "załatwisz" pierwszy
24 kwi 12:12
Krzysiek: i wyszło mi (0;1>
24 kwi 12:17
J:
źle ...
24 kwi 12:18
J:
pokaż warunek 2)
24 kwi 12:18
Krzysiek: to jak powinno być?
24 kwi 12:19
J:
2) x(x+1)(x−1) > 0 ⇔ ... ?
24 kwi 12:21
Braun:
(−1,0)∪(1,∞) dobrze ?
24 kwi 12:27
J:
tak ... to warunek 2)
24 kwi 12:28
Krzysiek: x>1 −1<x<0?
24 kwi 12:29
J:
przedziały otwarte ... popatrz na zapis 12:27
24 kwi 12:30
Krzysiek: czyli to będzie też finalna odpowiedź?
24 kwi 12:37
J:
nie .. jeszcze trzeci warunek
24 kwi 12:38
Krzysiek: x=/=1 x=/=−1?
24 kwi 12:38
J:
| | x | |
3) ⇔ − 1 ≤ |
| ≤ 1 ⇔ ...? |
| | 3 | |
24 kwi 12:39
Krzysiek: <−3;3>?
24 kwi 12:43
J:
dobra .. taraz utwórz część wspólną dla warunków: 2) i 3)
24 kwi 12:45
Krzysiek: więc (−1;0)∪(1,3>?
24 kwi 12:47
J:
24 kwi 12:48
Krzysiek: ok, dzięki
24 kwi 12:50