Kombinacje
5-latek: W rozgrywkach szchowych bierze udział 8 osob .
Partie rozgrywane sa tak ze każdy gra z każdym
Ile partii będzie rozegranych .
W szachy gra 2 dwie osoby wobec tego takich partii będzie rozegranych
| | 8! | |
C28 = |
| = 28 partii |
| | 2!*6! | |
24 kwi 10:43
J:
dobrze ...
24 kwi 10:47
Braun:
Nie wiem czemu, ale ja zawsze robię to inaczej
n−liczba zawodników
x−liczba rozegranych partii
=====================
24 kwi 10:48
5-latek:
24 kwi 10:49
Jacek: a co jak będzie brydż?
24 kwi 10:50
5-latek: Bo to będzie Braun jakiś uniwersalny wzor (pewnie na przywitania
24 kwi 10:54
J:
mniej liczenia ... 4 pary ......4*ilość rozdań
24 kwi 10:55
Jacek: no ale skoro, każdy z każdym miałby zagrać, to może:
24 kwi 10:59
Jacek: aha, jeszcze pary trzeba by uwzględnić...
24 kwi 11:00
Bogdan:
| | | | n1 | | n*(n−1)*(n−2)*...*(n−k+1) | |
Cnk = | = |
| = |
| |
| | | k!*(n − 1)! | | 1*2*3* ... *k | |
| | | | n! | | n*(n − 1) | |
Np.: Cn2 = | = |
| = |
| , |
| | | 2!*(n − 2)! | | 1*2 | |
24 kwi 11:02
Jacek: To do brydża, zapisałbym:
24 kwi 11:10