|x+y|=|x|+|y|
tyk: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania |x+y|=|x|+|y|. Jak można to
przekształcić?
24 kwi 10:33
Braun:
A co proponujesz ?
24 kwi 10:39
tyk: Próbowałam rozbić to na 4 przypadki, gdy x>0 i y>0 lub x<0 i y<0 to nie ma problemu, 0=0 więc
funkcja jest spełniona dla x∊R, ale mam problem gdy x i y różnią się znakami...
24 kwi 21:20
PW: Jest taka powszechnie znana nierówność: dla dowolnych rzeczywistych x i y
|x + y| ≤ |x| + |y|.
Mniej „powszechnie znany” jest dalszy ciąg tezy tego twierdzenia:
... przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy ...
24 kwi 22:14
tyk: x=y, rzeczywiście, dzięki
24 kwi 23:20
PW: A mówiłem …
25 kwi 10:56