wyraenia algebraiczne
Lukasz: hej mam takiezadanko:
Uzasadnij ze liczba 3n+2+3n jest podzielna przez 10 dla kazdej liczby naturalnej n.
Podacie pare mozliwosci?
24 kwi 10:22
zozol: 3n+2 + 3n = 3n * 32 + 3n = 3n(32 + 1) = 10 * 3n
24 kwi 10:27
Lukasz: hej poda ktos jeszcze jakis przyklad?
25 kwi 10:33
ICSP: 3n ≡ 3n mod 10 \\ * 9
9 * 3n ≡ 9 * 3n mod 10
3n + 2 ≡ − 3n mod 10
3n + 2 + 3n ≡ 0 mod 10
□
25 kwi 10:38
ICSP: Indukcja:
1o Sprawdzenie dla n = 1 :
33 + 3 = 27 + 3 = 30 = 3 * 10
2o Założenie : 3n + 2 + 3n = 10k
3o Teza : 3n + 3 + 3n + 1 = 10l gdzie k i l ∊ Z
Dowód :
L = 3n + 3 + 3n + 1 = 3(3n + 2 + 3n) = 3*10k = 10 * (3k) = 10l gdzie l = 3k ∊ Z □
25 kwi 10:45
PW: Jeszcze inna możliwość to dowód indukcyjny (w tym wypadku nudne i zbyt skomplikowane narzędzie
do prostego problemu, ale można).
25 kwi 10:46
PW: O, nie zdążyłem.
25 kwi 10:47
Lukasz: okej dzieki tych pozostalych nie rozumiem

ten pierwszy jest najbardziej zrozumialy...
25 kwi 11:09