matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
madzia:
Nie wiem jak wyliczyć to zadanie
8000 zł złożono na procent składany 5% a 12000 na 3%. Po jakim czasie wartość obu lokat sie zrównoważy?
2 gru 22:04
AROB:
8000*(1+0.05)
n
= 12000*(1+0,03)
n
/ :1000 n=? 8(1,05)
n
= 12(1,03)
n
/ : (8*(1,03)
n
)
(1,05)
n
12
=
(1,03)
n
8
1,05
3
(
)
n
=
1,03
2
105
3
(
)
n
=
⇒ n = 22
103
2
Lokaty zrównoważą się po 22 latach.
3 gru 00:55