pomoc plis
zieloona: tu tam nierówność i obliczyłam ale nie wiem w jakim przedziale bedzie x nalezec :
(x−1)(3x−4)(x−4)=0
x=1 x=43 x=4
co dalej ?
24 kwi 01:39
PR: Jakie jest polecenie?
24 kwi 01:40
zieloona: rozwiąż nierówność
24 kwi 01:42
PR: "(x−1)(3x−4)(x−4)=0 " to nie jest nierówność.
24 kwi 01:43
zieloona: (x−1)(3x−4)(x−4)>0
24 kwi 01:44
24 kwi 01:45
zieloona: ?
24 kwi 01:46
PR: Poczytaj o rozwiązywaniu nierówności wielomianowych. Ciężko to szybko wytłumaczyć.
24 kwi 01:50
PR: Tam jest wszystko opisane. Nie ma sensu żebym to przepisywał. Gdybyś czegoś niezrozumiała to
pisz. Wytłumaczę.
24 kwi 01:51
zieloona: teraz mam taką nie równość x3−2x2−x≤0
jeśli zrobie tak to bedzie dobrze x(x2−2x−1)≤0
potem zrobiłam tak x(x−1)2 ≤0
dobrze to ?
24 kwi 01:57
zieloona: teraz mam taką nie równość x3−2x2−x≤0
jeśli zrobie tak to bedzie dobrze x(x2−2x−1)≤0
potem zrobiłam tak x(x−1)2 ≤0
dobrze to ?
24 kwi 01:57
zieloona: teraz mam taką nie równość x3−2x2−x≤0
jeśli zrobie tak to bedzie dobrze x(x2−2x−1)≤0
potem zrobiłam tak x(x−1)2 ≤0
dobrze to ?
24 kwi 01:58
PR: Niestety nie. (x−1)2=x2−2x+1
24 kwi 02:01
zieloona: to jak to zrobić ?:((
24 kwi 02:02
PR: Równanie kwadratowe rozkładasz za pomocą np delty.
24 kwi 02:04
zieloona: x
3−2x
2+x≤0
czyli wyjdzie tak jak robiłam
24 kwi 02:07
zieloona: przepraszam ale siedze i sie ucze cały dzien tych nierówności i równości

i już mi sie znaki
mylą

/
24 kwi 02:08
PR: Teraz tak.
24 kwi 02:08
PR: Ja też się mogę mylić. Uczę się swoich rzeczy i równocześnie pomagam
24 kwi 02:08
zieloona: dziękuje bo gdyby nie ty nie zauważyłam bym pomyłki
24 kwi 02:09
zieloona: to wyszło x=0 x=1 i x=−1 dobrze ?
24 kwi 02:11
PR: Nie.
24 kwi 02:13
zieloona: a jak ?
24 kwi 02:14
PR: (x−1)2=0 wtedy i tylko wtedy gdy x−1=0
24 kwi 02:14
zieloona: nie czaje
24 kwi 02:17
PR: Dokładnie czego?
24 kwi 02:17
zieloona: (x−1)2=0 wtedy i tylko wtedy gdy x−1=0
czyli jak to będzie ? (x−1)2=0 i bedzie jedno rozwiązanie ?
24 kwi 02:19
PR: Tak.
24 kwi 02:20
zieloona: czyli będzie x−1=0 x=1 ?
24 kwi 02:21
PR: Tak
24 kwi 02:22
zieloona: Dziękuje

PR
24 kwi 02:22
zieloona: wykres to będzie jakiś x=0 i x=1 ?
24 kwi 02:23
PR:
24 kwi 02:23
PR: Oś x tak jak w kwadratówce.
Zaznacz 0 i 1 na osi.
Rysuj od prawej strony z góry.
I przy 1 "odbijasz" a przy 0 przecinasz.
24 kwi 02:25
zieloona: przecinam ?
24 kwi 02:27
zieloona: x∊<0;1> u <1;∞) ?
24 kwi 02:28
24 kwi 02:28
PR: Rozwiązanie:
x∊(−∞;0>∪{1}
24 kwi 02:31
zieloona: Dziekujee

Bardzo bardzo
24 kwi 02:32
PR: Proszę

Dobranoc.
24 kwi 02:35
zieloona: Dobranoc
24 kwi 02:41