trójkąt
Archy: w trójkącie ABC dane są: AB=7 BC=3 CA=8. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły
powstałej w wyniku obrotu trójkąta ABC wokół boku BC.
13
myślałem żeby skorzystać z twierdzenia cosinusów i wyszedł mi cosBAC=
no ale nie wiem
14
jak to dalej pociągnąć
23 kwi 23:01
Qulka:dwa Pitagorasy
23 kwi 23:09
Janek191:
Mamy
h2 + x2 = 72
h2 + ( x + 3)2 = 82
−−−−−−−−−−−
h2 + x2 = 49
h2 + x2 + 6 x + 9 = 64
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
6 x + 9 = 64 − 49 = 15
6 x = 15 − 9 = 6
x = 1
===
h2 = 49 − 12 = 48 = 16*3
h = 4√3
=======
Zatem w bryle obrotowej r = h = 4√3