Ciąg arytmetyczny
norwidek: Dane jest równanie kwadratowe ax2+bx+c=0, którego jednym z pierwiastków jest liczba 2. Oblicz
drugi pierwiastek tego równania wiedząc, że współczynnik a,b, c tworzą w podanej kolejności
ciąg arytmetyczny o różnicy −1/2
23 kwi 22:38
Ajtek:
Podpowiem:
f(2)=0 i b=a+(−0,5), zaś c=a+(2*(−0,5))
23 kwi 23:08
norwidek: możesz wytłumaczyć jak to obliczyłeś/wiesz?
23 kwi 23:16
Ajtek:
Oj, no wynika to z ciągu arytmetycznego.
Pierwszy wyraz to a=(a1), drugi to b=(a2), trzeci to c=(a3).
Wzór na n−ty wyraz ciągu: an=a1+(n−1)*r i r=−0,5, zatem:
a1=a,
a2=a1+(2−1)*(−0,5)=a−0,5=b
a2=a1+(3−1)*(−0,5)=a−1=c
23 kwi 23:24
Eta:
Hej
Ajtek 
No, no ..... bardziej kolorowo niż u
pigora
23 kwi 23:26
Ajtek:
Hej
Eta 
, staram się
23 kwi 23:29
norwidek: nie wiem skąd f(2)=0
jesli za x podstawimy 2 to wyjdzie nam 0 z równania kwadratowego
podstawiłam za b i c obliczenia i wyszło coś takiego :
ax2+ax−12x+a−1=0
dobrze zrobiłam, musze teraz coś wyłączyć przed nawiasy
23 kwi 23:40
Qulka: i teraz wstaw za x dwójkę bo w zadaniu powiedzieli że jest rozwiązaniem
23 kwi 23:44
norwidek: Eta
Ajtek
23 kwi 23:45
23 kwi 23:48