równanai i nierówności
barbarita: nie wiem jak to obliczy pomóżcie proszę|:
rozwiąż równania i nierówności
a) x( 3 − x ) ( 25 − x2 ) = 0
b) x3 + 2x2 − 16x − 32 = 0
c) ( x − 1 ) ( 5 − x ) ( x − 3 ) > 0
d) x ( x + 2 ) ( 3x2 − 6x ) ≤ 0
2 gru 21:55
barbarita: plis plis to jest dla mnie ważne pomóżcie
2 gru 22:20
Godzio: pomoge
2 gru 22:35
Eta:

a*b*c*d= 0 <=> a=0 lub b=0 lub c=0 lub d=0
a
2−b
2= (a−b)(a+b)
to;
a) x(3−x)(5−x)(5+x)=0
x= 0 lub 3−x = 0 lub 25−x
2=0
x =0 lub x = 3 lub x= 5 lub x= −5
b) x
2( x+2) −16( x+2)=0
( x+2)(x
2 −16)=0
( x +2)(x−4)(x+4)=0 ......... teraz dokończ
c) x= 1 v x= 5 v x= 3
rysujemy "falę " przez te miejsca zerowe
od prawej strony od dołu bo współczynnik przy x
3 jest ujemny
( bo x*(−x)*x = −x
3
i wybieramy przedziały z pod osi OX ( bez miejsc zerowych bo nierówność >0
x€( −∞,1) U ( 3,5)
d) podobnie:
x( (x+2) *3x( x −2) ≤0
3x
2( x +2)(x−2) ≤0
to miejsca zerowe
x =0 −−− miejsce dwukrotne v x = −2 v x= 2
43x
2 ≥0 dla kazdego x
więc wystarczy podać rozwiazanie tylko dla:
( x+2)( x −2) ≤0
wykresem jest parabola ramionami zwrócona do góry
więc wartości ≤0 są dla
x€ < −2, 2>
i to jest rozwiązanie tej nierówności
2 gru 22:49
Godzio:
a)
x(3−x)(25−x2)=0
x(3−x)(5−x)(5+x)=0
x=0 v x=3 v x=5 v x=−5
b)
x2(x+2) − 16(x+2)=0
(x2−16)(x+2)=0
(x−4)(x+4)(x+2)=0
x=4 v x=−4 v x=−2
c)
(x−1)(5−x)(x−3)>0
x−1>0 5−x>0 x−3>0
x>1 x<5 x>3
x∊(3,5)
2 gru 22:51
Godzio: no właśnie jeszcze (−∞,1)
2 gru 22:51
Eta:
Godzio 
nie napisałam ,ze pomagam ..... ( mea culpa)
2 gru 22:51
Godzio: coś fala mi nie wychodziła i ręcznie próbowałem
2 gru 22:52
Godzio: i dobrze że zrobiłaś
2 gru 22:53
barbarita: dziękuje wam bardzo
2 gru 22:54
Eta:
Godzio
a miałeś stosować "falę" ....... ( uczyłam Cię

wtedy nigdy się nie pomylisz

jest o wiele łatwiej !
2 gru 22:54
Ezoteryczna:

a) każde po kolei przyrównujesz do zera:
x=0 lub 3−x=0 lub 25−x
2=0
x=3 (5−x)(5+x)=0
x=5 lub x=−5
b) tzw grupowanie:
(x
3 + 2x
2) − (16x + 32) =0
x
2(x+2) − 16(x+2) =0
(x
2 − 16)(x+2) =0
i jak powyżej... można jeszcze ewentualnie ładnie rozpisać najpierw:
(x−4)(x+4)(x+2) =0
czyli x=4 lub x=−4 lub x=−2
c) tak jak przy równaniach:
x=1 x=5 x=3
te trzy liczby zaznaczasz na osi liczbowej po kolei i rysujesz węża ( u mnie kanciasty

, ale
nie wiem jak zaokrąglić...późno już itd

) i spisujesz przedziały z nad osi bo ma być >0
odp: x∊(1,3)∪(5,+
∞)
d) z tego ostatniego nawiasu wyciągasz x przed nawias i masz:
x(x+2)x(3x−6)≤0
i tak jak w poprzednich przypadkach wyznaczasz iksy

x=0 (pierwiastek podwójny) x=−2 x=2
znowu rysujesz węża od prawej strony z góry zaczynasz, przechodzi przez 2, w zerze się odbija i
przechodzi przez −2 wychodząc górą... Domyślam się, ze nic nie zrozumiałaś, ale nie chce mi
się jeszcze raz rysować. Jednym słowem wychodzi taka d*** z zerem... po środku (żeby już
dobitniej tego nie nazywać)

Tylko kropki w miejscach liczb maja być zamalowane.
Teraz spisujesz przedziały z pod osi bo ≤0 :
x∊<−2,2>
Mam nadzieję, ze dobrze, bo o tej godzinie już średnio myślę, ale jak zaczęłam tak skończyłam.
Mam nadzieję, ze się przyda
2 gru 23:00
Ezoteryczna: O widzę, ze ktoś szybciej wyliczył, tylko w c mi się pomyłka trafiła. Faktycznie fala leci od
dołu bo iks w najwyższej potędze jest ujemny...

i wtedy faktycznie x∊(−
∞,1)∪(3,5)
2 gru 23:04