Prawdopo...
52: Pomoże ktoś z dystrybuantą zmiennej losowej ?
23 kwi 21:31
Qulka: zawsze ktoś pomoże
23 kwi 21:33
52:
http://zapodaj.net/e87e1b9824ffd.jpg.html
Zrobiłem coś takiego, ale nie jestem pewien pewnie wykres źle na przedziale (0,1>
Nie rozumiem tego, robiliśmy na wykładzie, podobne ćwiczenia, ale na podstawie tabelki a nie
funkcji
23 kwi 21:36
Qulka:
23 kwi 21:41
52: Tak, czułem...
podsumowując zawsze jak mam podaną funkcję zadaną jakimś wzorem to normalnie rysuję funkcję,
tak ?
23 kwi 21:42
Qulka: tak
23 kwi 21:44
52: Dzięki
Qulekczo 
Pomożesz jeszcze z obliczaniem tych P(0≤X1)= ? itd. ?
23 kwi 21:45
52: Bo nie wiem w sumie nawet jak na to patrzeć ...
Zapewne trzeba będzie spojrzeć na wykres, ale jak mam podane przedziały, a funkcja nie jest
stała;
albo mam podany przedział a funkcja przyjmuje kilka wartości na tym przedziale... nie rozumiem
23 kwi 21:46
Qulka: jak w całkach ..od końca odejmujesz początek

tylko muszę sprawdzić jak domknięcia
23 kwi 21:49
52: Poczekasz jak zrobię i sprawdzisz ?
23 kwi 21:50
Qulka: P{a < X ≤ b} = F(b) − F(a)
23 kwi 21:50
52: hmmm...Ok
a co z resztą jak mam inne przedziały? Trochę się gubię
23 kwi 21:54
52: Tzn. inne domknięcia przedziałów
23 kwi 21:54
Qulka: F(0)=1/3
23 kwi 21:56
52: Jeny, faktycznie.... do podstawówki powinienem wrócić ...
23 kwi 21:58
23 kwi 22:01
52: Krysicki Włodarski ?
23 kwi 22:05
Qulka: tak
23 kwi 22:12
52: Ok, Dziękuję
23 kwi 22:13
52: Mam problem z tymi przykładami:
P(−1<X<2)= ? Tutaj na tym przedziale funkcja nie jest ciągła, więc nie mogę zastosować
własności F(b)−F(a), podobnie z
P(x>0)=?
Co w takiej sytuacji ?
23 kwi 22:16
Qulka: tak samo
P(−1<X<2)=1−0 = 1
P(x>0)=1−P(x≤0)=1−F(0) = 1−1/3 = 2/3
23 kwi 22:22
52: To są odp.
P(−1 ≤ X < 2) = 1
Błędy w odp ?
23 kwi 22:26
Qulka: no fakt niedomknięty
P(−1<X<2)=1−1/3 = 2/3
23 kwi 22:29
23 kwi 22:33
Qulka:
23 kwi 22:33
52: Ostatnie pytanko.
Załóżmy że mam F(x)=
0 dla x≤0
x3 dla x>0
To Zbiór wartości F(x): y∊<0,1> no nie ?
(cały czas mowa o dystrybuancie)
23 kwi 22:38
Qulka: tak więc pewnie x ∊(0;1> i potem 1
23 kwi 22:42