Matura
Blue: Czy do tej nierówności |2cos4x|>1 jest też poprawne takie rozwiązanie
| | −π | | πk | | π | | πk | | π | | πk | | π | | πk | |
x∊( |
| + |
| , |
| + |
| ) U ( |
| + |
| , |
| + |
| )   |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | | 6 | | 2 | | 3 | | 2 | |
23 kwi 21:31
Blue: Bo w odpowiedziach, mam inaczej, ale mnie się wydaje, że na jedno wyjdzie, więc się upewniam
23 kwi 21:40
Ajtek:
To pokaż odpowiedzi, pomyślimy
23 kwi 21:43
23 kwi 22:07
Ajtek:
Nie otwiera mi się to coś

.
Napisz odpowiedź ze zbioru
23 kwi 22:19
Blue: | | −π | | πk | | π | | πk | |
( |
| + |
| , |
| + |
| ) |
| | 12 | | 4 | | 12 | | 4 | |
23 kwi 22:20
Ajtek:
No to chyba jednak nie to samo

.
23 kwi 22:23
Ajtek:

Tak wygląda "wykres". Na zielono y=1, na pomarańczowo f(x)=cosx, dla pomocy przy określaniu
ułamków π
23 kwi 22:26
Blue: Jak to nie ? Jesteś pewien?
23 kwi 22:27
Ajtek:
Ty masz sumę dwóch przedziałów.
23 kwi 22:29
Blue: No tak, ale czy w efekcie nie jest to to samo, podstaw sobie np. 1 za k w tym 1
23 kwi 22:30
Ajtek:
Dobra: dla k=1.
| | π | | π*1 | | π | | π*1 | |
− |
| + |
| ≠− |
| + |
| |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 4 | |
23 kwi 22:34
Blue: Dobra, niech Ci będzie, dziękuję
23 kwi 22:44
Ajtek:
Widzisz, gdzie masz błąd?
23 kwi 22:50
( ͡° ʖ̯ ͡°):
23 kwi 22:50
Blue: No tam mniej więcej, tzn jakbym narysowała wykres, to pewnie bym dobrze zrobiła, ale ja
myślałam, że na to trzeba spojrzeć tak cos4x>1/2 i cos4x<1/2, ale najwyraźniej coś mi się
pokręciło
23 kwi 22:55
Blue: tak*
23 kwi 22:55
Ajtek:
No coś się pokićkało Tobie

. Spokojnej!
23 kwi 22:59
Ajtek:
Idąc Twoim tokiem myślenia to:
|2cos4x|>1
2cos4x>1 u 2cos4x<−1
cos4x>0,5 u cos4x<−0,5
itd....

.
23 kwi 23:01
( ͡° ʖ̯ ͡°): @Ajtek (✌ ゚ ∀ ゚)☞
23 kwi 23:13