matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
opis
zadanie:
Obwód trójkąta równoramiennego jest równy 250. Wiedząc że ramię tworzy z podstawą taki kąt alfa że tgalfa= 5/12, oblicz pole trójkąta.
23 kwi 21:25
Qulka:
50x=250 więc x= 5 Pole = 12•5•5•5 = 60•25= 1500
23 kwi 21:38