matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczba
Karoluta:
Wkaż że liczba;
1
2+
√
3
+ (2−
√
3
)
−1
. Wykaż że liczba ta jest wymierna. Proszę o pomoc
2 gru 21:47
Godzio:
usuwamy niewymierność i powstaje nam: 2−
√
3
+ 2+
√
3
=4
2 gru 21:50
Eta:
1
1
2−
√
3
+2+
√
3
4
+
=
=
= 4
2+
√
3
2 −
√
3
(2+
√
3
)(2−
√
3
)
4−3
2 gru 21:53