wyznacz kąty
matematyk: W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczną kąta AD. Wyznaczyć kąty trójkąta ABC, jeśli
środek okręgu wpisanego w trójkąt ABD jest jednocześnie środkiem okręgu opisanego na
trójkącie ABC.
23 kwi 20:48
matematyk: proszę o pomoc
23 kwi 21:13
Gajwer: treść zadania jest niejasna
23 kwi 21:19
Mila:

Środek okręgu wpisanego w ΔABD leży w środku okręgu opisanego na ΔABC i na przecięciu
dwusiecznych kątów ΔABD.
2β=α
ΔABS jest Δrównoramiennym⇒
ΔABD jest Δ równoramiennym
∡ASB=180−2β
2α+2β+90−β=180 w ΔABC
2α+β=90
4β+β=90
5β=90
β=18
o
∡ABC=18*2=36
0
∡ACB=90
o−18
o=72
o
∡BAC=2α=4*18
o=72
o
======================
23 kwi 22:35
Tadeusz:
72, 72, 36
23 kwi 22:54
Mila:
No to widzę, że nie warto było rozwiązywać.
24 kwi 17:03
===:
serdeczne dzięki Pani
Milu Kochana −
24 kwi 17:12
Mila:
24 kwi 17:38