pomocy
matematyk: Liczby naturalne od 1 do 101 zapisane po kolei tworzą w ten sposób liczbę. Rozstrzygnij, czy
ta liczba jest złożona. Czy jest ona kwadratem pewnej liczby naturalnej?
23 kwi 20:36
Mila:
1) Oblicz sumę cyfr tej liczby.
2) potem wyjaśnię.
23 kwi 20:39
matematyk: 5151
23 kwi 20:45
PW: Cechy podzielności.
S0 = S(1,2,,..,9,10) = 46
S1 = S(11,12,...,19, 20) = S0 + 10 (sumujemy nie liczby, ale ich cyfry)
s2 = S(21,22,...,29,30) = S0 + 2·10
itd.
Celuję na podzielność przez 3, jeżeli nie mam dobrej intuicji, to trzeba myśleć o innych
cechach.
23 kwi 20:56
PW: Jak zwykle nie zdążyłem, zanim zapisałem, to oni już wiedzą

.
23 kwi 20:57
( ͡° ʖ̯ ͡°): Liczba jest podzielna przez 3 jeśli suma jej licz jest podzielna przez 3.
5151/3 = 1717 czyli nie jest liczba naturalna
23 kwi 21:00
matematyk: dziękuję za pomoc
23 kwi 21:04
Mila:
Suma cyfr jest inna.
Obliczyłeś chyba sumę liczb od 1 do 101.
Masz taka liczbę:
1234567891011121314......99100101
suma cyfr liczb jednocyfrowych to
1+2+3+4+5+6+7+8+9=45
suma cyfr liczb dwucyfrowych to....
23 kwi 21:09
matematyk: tak wiem, suma cyfr jest 903 i też jest podzielna przez 3
23 kwi 21:12
Mila:
Dobrze.
1) jest to liczba złożona bo jest podzielna przez 3.
2) Liczba ta nie może być kwadratem liczby naturalnej bo musiałaby być podzielna przez 9.
Pomyśl nad tym.
23 kwi 21:18
matematyk: dziękuję za pomoc
23 kwi 21:19
Mila:
Dobrze.
1) Liczba ta jest liczbą złożoną ponieważ jest podzielna przez 3.
2) Liczba ta nie może być kwadratem liczby naturalnej, gdyż dzieli przez 3 a nie dzieli się
przez 9.
Pomyśl .
23 kwi 21:20
Benny: Ogólnie Milu, jeśli suma cyfr pewnej liczby jest podzielna przez kwadrat liczby naturalnej
to ona sama jest kwadratem jakiejś liczby?
23 kwi 21:21
matematyk: nie rozumiem za bardzo tego 2. pkt
23 kwi 21:31
Mila:
Nie można takiego wniosku wyciągnąc, ale obalić tw. można. To działa w jedną stronę.
Gdyby liczba była kwadratem pewnej liczby naturalnej to dzieliłaby się nie tylko przez 3 ale i
przez 9.
(3k)2=9k2
Suma cyfr liczby 27 jest podzielna przez 9 ale nie jest kwadratem liczby naturalnej.
23 kwi 21:39
Benny: Czyli jest jakiś warunek konieczny i wystarczający, aby dana liczba była kwadratem pewnej
liczby naturalnej?
23 kwi 21:44