Proszę o pomoc
Stokrotka: Równania trygonometryczne
Rozwiąż równanie.
a) sin 3x= −1
23 kwi 20:28
Dejw: sin3x = −1
−1 = −π/2 (patrz wykres sinusa)
3x= −π/2 + 2kπ oraz 3x=3π/2 + 2kπ (patrz ponownie wykres sinusa)
x= −π/6 + 2kπ oraz π/2 +2kπ
23 kwi 20:45
Dejw: sin3x = −1
| | −π | |
−1 = |
| (patrz wykres sinusa) |
| | 2 | |
| | −π | | 3π | |
3x= |
| + 2kπ oraz 3x= |
| + 2kπ (patrz ponownie wykres sinusa) |
| | 2 | | 2 | |
| | −π | | π | |
x= |
| + 2kπ oraz |
| +2kπ |
| | 6 | | 2 | |
Łapaj czytelniejszą wersję ;3
23 kwi 20:48
23 kwi 21:24