proszę o pomoc
xxx: 4. Bąbel powietrza o objętości 20cm3
unosi się z dna jeziora o głębokości 40m, gdzie
temperatura wynosi t = 4oC, w kierunku powierzchni gdzie panuje temperatura 20oC.
Znaleźć objętość tego bąbla tuż przed osiągnięciem powierzchni, przyjmując, że
temperatura w bąblu jest taka sama jak temperatura otaczającej go wody.
(Odp: 100cm3
)
5. Powietrze pod ciśnieniem p1=103kPa zajmujące początkowo objętość V1=0.14m3
rozprężane jest izotermicznie do ciśnienia atmosferycznego a następnie chłodzone pod
stałym ciśnieniem do momentu kiedy osiągnie początkową objętość. Obliczyć pracę jaką
wykona powietrze.
23 kwi 20:22