daras: | | pV | |
3) pV = nRT⇒ n = |
| podstaw T = t +273 [K] |
| | RT | |
2) średnia masa czasteczkowa powietrza = 0,75 x masa N
2 + 0,25 x masa O
2
masy cząsteczkowe tlenu i azotu poszukaj w tablicach albo układzie okresowym
| | N | |
liczbę cząsteczek wyznaczysz z liczby moli n = |
| , gdzie NA − liczba Avogadra, tę |
| | NA | |
znajdziesz tez w tablicach n = patrz zad. 3
1) najpierw oblicz ile jest cząsteczek wody w masie m = 1 g, masa molowa wody H
2O
μ= 2+16 = 18 g/mol
| | m | | 1 | |
czyli ilość moli n = |
| = |
| mola stąd N = nNA = 3,35 * 1022 |
| | μ | | 18 | |
teraz trzeba zająć się polem powierzchni Ziemi (kula) − wzór w tablicach
P
Z ≈ 5,1 * 10
14 m
2 następnie trzeba to pole wyrazić w cm
2
wiedząc, że 1 cm = 0,01 m = 10
−2 m czyli 1 cm
2 = 10
−4 m
2
P
Z = 5,1*10
18 cm
2 i na koniec podzielić liczbę cząsteczek wody przez powierzchnię
wyrażoną w cm
2
| N | | 3,35*1022 | | cząsteczek | |
| = |
| ≈ 6560 |
| |
| PZ | | 5,1*1018 | | cm2 | |