matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica w punkcie
blueberry:
Oblicz granicę: lim
√
x
2
−9
−4 / x−5 x→5 Proszę o pomoc
Wiem, że trzeba coś poskracać, bo jak podstawię liczbę to wyjdzie 0/0. Ale nie wiem jak można rozbić ten ułamek.
23 kwi 19:34
Braun:
√
x
2
−9
+4
•
√
x
2
−9
+4
23 kwi 19:36
blueberry:
Dlaczego w ten sposób
23 kwi 19:38
Braun:
Pomóż to się dowiesz
23 kwi 19:39
Janek191:
x
2
− 9 − 16
x + 5
f(x) =
=
(
√
x
2
− 9
+ 4)*( x − 5)
√
x
2
− 9
+ 4
więc
5 + 5
10
5
lim f(x) =
=
=
√
25 − 9
+ 4
8
4
x→ 5
23 kwi 20:18
Janek191:
a
2
− b
2
Stosujemy wzór a − b =
do licznika.
a + b
23 kwi 20:19