Zad
ciacho: Witam prosilbym o pomoc
1. W rownolegloboku tg kata ostrgo to √3
Krotsza przekatna dlugosci 10 jest prostopadla do krotszego boku.oblicz pole rombu
Wiem ze to bedzie alfa = 60 stopni ale nie wiem jak to zaznacz z ta przekatna prostopadla
2. Miary dwoch katow trojkata abc sa rowne 45 i 30 stopni
Wysokosc z wierzcholka c jest rowna 8
Oblicz wysokosc poprowadxona z wierzcholka A.
Obliczylem wszystkie boki ale nie wiem jak teraz policzyc ta wysoklsc z wierzcholka A(przt
kacir 45)
23 kwi 19:01
ciacho: Bbb
23 kwi 19:16
ciacho: Prosilbym o ponoc
23 kwi 19:30
ciacho: Pyk
23 kwi 20:01
Janek191:

Mamy
10*2 = a
√3
−−−−−−−−−−
b = 5
−−−−
| | 20 | | √3 | |
P = a*b*sin 60o = |
| *5* |
| = 50 |
| | √3 | | 2 | |
=====================================
23 kwi 20:08
ciacho: Ale tam jest tg 60,czy to nadal jest dobrze ?
23 kwi 20:17
Janek191:
tg 60o = √3
23 kwi 20:19
ciacho: I tak mi nie wychodzi a powinno byc 48√3
23 kwi 20:24
Janek191:
Pomyliłem się
Ma być
10 = b
√3
więc
| | 20 | | 10 | | √3 | | 100 | | 100√3 | |
P = a*b*sin 60o = |
| * |
| * |
| = |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | 2 | | √3 | | 3 | |
23 kwi 20:30
ciacho: To w odp moze blad
23 kwi 20:30
ciacho: A pomoglbys z tym drugim zadankirm ?
23 kwi 20:33
Mila:
Zadanie 1)
W pierwszej linijce masz w treści równoległobok, a potem masz liczyć pole rombu, czy czegoś nie
zapmniałeś napisać?
23 kwi 20:36
ciacho: Tak jest w poleceniu,moze bledy w ksiazce to nowe repetytorium
Operon
23 kwi 20:38
Janek191:

z.2
b = 8
√2
x = 8
a = 16
y
2 = 16
2 − 8
2 = 256 − 64 = 192 = 64*3
y = 8
√3
Pole Δ
P = 0,5 ( x + y)*8 = 4*(8 + 8
√3) = 32 + 32
√3
oraz
P = 0,5 a*h
1 = 0,5*16*h
1 = 8 h
1 = 32 + 32
√3 / : 8
h
1 = 4 + 4
√3
===========
23 kwi 20:43