równanie
bla bla: rozwiąż równanie
| | 2x3 | |
NWD(12,18) * x − log218 = |
| |
| | (√2x)o*x | |
2 gru 21:45
Julek: NWD (12;18) = 6
x≠0
6x
2 + 3x = 2x
3
0 = 2x
3 − 6x
2 − 3x
0 = x(2x
2 − 6x − 3)
Δ = b
2 − 4ac = 36 + 24 = 50
√Δ = = 5
√2
x
3=0 ∉ D
2 gru 21:56
bla bla: tylko włąsnie w tym problem, że nie jestem pewna czy po prawej stronie w mianowniku jest to
potęga....czy mogłoby być to coś innego...nie wiem, np. stopnie...
2 gru 22:09
Julek: Może i coś innego, ale na pewno nie stopnie
2 gru 22:11
bla bla: ntak powiedziałam na przykład bo tylko z tym mi sie skojarzyło to "kółeczko"
2 gru 22:14
Bogdan:
Jeszcze raz.
| | 2x3 | |
6x + 3 = |
| założenie: x ≠ 0 |
| | x | |
6x + 3 = 2x
2 ⇒ 2x
2 − 6x − 3 = 0, Δ = 36 + 24 = 60
2 gru 22:17