Oblicz jakie długości powinny mieć boki prostokąta o polu S.
Paulina: Oblicz jakie długości powinny mieć boki prostokąta o polu S, aby jego przekątna miała
najmniejszą możliwą długość. Oblicz długość tej przekątnej.
Z góry dzięki za pomoc

Trzeba zastosować pochodną
23 kwi 18:23
Paulina: Na razie zrobiłam tyle i nie wiem co dalej

b=s/2
d=
√(a4+ s2)/a2
23 kwi 18:30
Benny: S=a*b
d − przekątna
d
2=a
2+b
2
Spróbuj dalej sam
23 kwi 18:31
Benny: Sama*
W liceum nie ma pochodnych funkcji złożonych, więc liczymy najmniejszą wartość dla funkcji pod
pierwiastkiem
23 kwi 18:32
Paulina: sorry, miało być b=s/a
23 kwi 18:33
Benny: S traktujesz jako liczbę, więc masz :
23 kwi 18:34
Paulina: mój nauczyciel robił z nami złożoną, więc może tez być taka, a mógłby ktoś jeszcze coś
podpowiedzieć, bo naprawdę nie wiem, co robić...
23 kwi 18:36
Benny: b>0
| | 4b3*b2−2b(S2+b4) | | 2b5−2bS2 | | 2b4−S2 | |
d'(b)= |
| = |
| = |
| |
| | b4 | | b4 | | b3 | |
2b
4−S
2=0
b=
√S lub b=−
√S
minimum w b=
√S
dokończ
23 kwi 18:42
Paulina: czyli mam tylko już podstawić pod wzór na d, tak?
23 kwi 18:48