prawdopodobieństwo
Karolina: w dwóch pudełkach są losy loterii książkowej.
W pierwszym pudełku jest 30% pustych losów, a w drugim 60%.
Grajach wybiera po jednym losie z każdego pudełka. oblicz prawdopodobieństwo, ze:
a) obydwa losy są wygrywająca
b)gracz wyga loterii,
c)obydwa losy puste
23 kwi 18:10
Karolina: prosze o pomoc
23 kwi 19:00
Jacek: Ω − zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych polegających na wybraniu po jednym dowolnym losie z
każdego pudełka, można przyjąć model, w którym kolejność wyboru nie ma znaczenia, wynikiem
doświadczenia losowego są wówczas kombinacje dwuelementowe po jednym elemencie z każdego
zbioru odpowiadającego losom w danym pudełku
A − zdarzenia polegające na wybraniu obu wygrywających losów
B − zdarzenia polegające na wybraniu takie pary losów, w której oba losy są wygrywające lub
jeden z nich jest wygrywający, drugi pusty,
C − zdarzenia polegające na wybraniu obu losów pustych
Mam nadzieję, że takie zadania można tak co do zapisu rozwiązać i będzie to uznane:
| | |A| | | 7 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| * |
| |
| | |Ω| | | 10 | | 10 | |
| | |B| | | 7 | | 4 | | 7 | | 6 | | 3 | | 4 | |
P(B) = |
| = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | |Ω| | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| | |C| | | 3 | | 6 | |
P(C) = |
| = |
| * |
| |
| | |Ω| | | 10 | | 10 | |
23 kwi 23:17