dowód
msp: Punkt M jest środkiem ciężkości trójkąta równobocznego ABC, w którym A=(0,0)
B=(6,0), a punkt C ma obie współrzędne dodatnie. Udowodnij, że
→ → → →
MA + MB + MC = 0 .
Proszę o pomoc
23 kwi 17:45
Benny:

a=|AB|=6
|AC|=|BC|=6
|AC|=
√xc2+yc2
|BC|=
√62+yc2
C(3;3
√3) sprawdź
|AD|=3
√3 dlaczego?
|AM|=2
√3 dlaczego?
M(3;y
M)
|AM|=
√32+yM2=2
√3
y
M=
√3 sprawdź
M(3;
√3)
→
MA=[3,
√3]
→
MB=[−3;
√3]
→
MC=[0;−2
√3]
Zsumować wektory i wychodzi 0
23 kwi 18:10
Benny: Poprawka
→
MA=[−3;−√3]
→
MB=[3;−√3]
→
MC=[0;2√3]
23 kwi 18:15
msp: dzięki wielkie
23 kwi 18:32