parzstoś funkcji oś symetri figur
Tomek: Proszę o pomoc punk A=( −3,−4) B=(−2,1) C= (3,0) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego
ABC. Napisz równanie osi symetrii tego trójkąta. z góry dzięki Bartek: Proszę o pomoc punk
A=( −3,−4) B=(−2,1) C= (3,0) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC. Napisz równanie
osi symetrii tego trójkąta . z góry dzięki
2 gru 21:42
Mateusz: help!
2 gru 21:53
tomek: pomorze mi ktoś ?
2 gru 22:00
Julek:
Prosta z |AC| :
y=ax+b
−4 = −3a +b
0 = 3a + b
4 = 6a
1 = 3 + b ⇒ b=−2
Wynik koncowy :
2 gru 22:06
tomek: dzięki
2 gru 22:07
Julek: Na początku znalazłem wzór funkcji zawierającej odcinek |AC| (podstawy trójkąta).
Następnie wyznaczyłem współczynnik a1 funkcji szukanej właśnie taki aby ta funkcja była
prostopadła do funkcji zawierającej |AC|.
Póżniej określiłem, że funkcja prostopadła do |AC| ma przechodzić przez punkt B
2 gru 22:09