w zadaniu
proszę o pomoc: Możecie pomóc w rozwiązaniu?
Koniec godzinowej wskazówki dworcowego zegara, poruszając się od godziny 12 do godziny 16,
zakreśla drogę długości 50,24cm.Jaką dlugość ma wskazówka?Z jaką prędkością liniową porusza
się ta wskazówka? W obliczaniu pi=3,14.
23 kwi 17:38
proszę o pomoc: mógłby ktoś to rozwiązać, dla was to chwila
23 kwi 17:48
proszę o pomoc: w odpowiedziach jest że wskazówka ma 24 cm, jak to policzyć?
23 kwi 17:52
proszę o pomoc: mi wychodzi 8
23 kwi 17:55
proszę o pomoc: jak to policzyc?
23 kwi 18:05
proszę o pomoc: potrafi ktoś to zrobić?
23 kwi 18:12
pigor: ... , niech r=? − szukana długość wskazówki,
to α r=50,24 i α=120o= 121218π= 23π ⇒ 23π r=50,24 ⇔
⇔ π r= 3*25,12 ⇒ r = 75,36 : 3,14= 24 [cm] .
23 kwi 18:17
proszę o pomoc: | | 112 | |
skąd się wzięło |
| ? |
| | 218 | |
23 kwi 18:27
pigor: ..., a prędkość liniowa v końca
wskazówki tego zegara:
| | π rd. | | 24*3,14 cm | |
v= ω r = |
| * 24 cm = |
| = |
| | 1800 s | | 1800 s | |
| | 75,36 cm | |
= |
| ≈ 0,4 cm/s = 4 mm/s . ...  |
| | 1800 s | |
23 kwi 18:36
pigor: ... , nie mam pojęcia skąd

,
| | 120o | |
bo tam miało być |
| π= 1218π= 23π . .. |
| | 180o | |
23 kwi 18:40
proszę o pomoc: Ok, dzięki
23 kwi 18:42
proszę o pomoc: A czemu zamiast 2πr, jest πr?
23 kwi 18:57
pigor: ... , a gdzie

, jeśli tam gdzie myślę , to
zapewne podzieliłem obie eee strony przez 2
a może skróciłem przez 2

i tyle, bo spadam już ...
23 kwi 19:01
proszę o pomoc: | | 2 | | 2 | |
w twoim pierwszym poście, |
| πr=50,24, nie powinno być |
| *2πr=50,24? |
| | 3 | | 3 | |
23 kwi 19:03
pigor: ..., może i byłoby, ale w mojej pamięci operacyjnej skróciło się
z 360
o, dlatego tak, a nie inaczej, najlepiej będzie jak już jako tako...

,
to zrób sobie teraz po swojemu, dotąd, aż ci wyjdzie to 24 cm .
23 kwi 19:24
23 kwi 19:26
proszę o pomoc: jak robię po swojemu to za każdym razem wychodzi mi 8 xD
23 kwi 19:26
proszę o pomoc: aaa, dobra, teraz rozumiem
23 kwi 19:27