matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Ligia22:
Dlaczego 2sin
2
15 cos
2
15= 1/2(sin30)
2
? Trygonometria
23 kwi 16:40
PW:
Bo 2sinxcosx = sin2x
1
sinxcosx
sin2x
2
−podnieść do kwadratu i pomnożyć przez 2 stronami.
23 kwi 19:09
pigor:
..., albo
2sin
2
15
o
cos
2
15
o
=
1
2
*4sin
2
15
o
cos
2
15
o
= =
1
2
*(2sin15
o
cos15
o
)
2
=
1
2
(sin30
o
)
2
=
1
2
*
1
4
=
1
8
.
23 kwi 19:15