wyznacz symetralną odcinka AB, jeżeli a=(-2,6) b=(10,0)
opiewcamatmy: wyznacz symetralną odcinka AB, jeżeli a=(−2,6) b=(10,0)
23 kwi 16:35
PW: opiewco, a jak się ma "a" i "b" do "A" i "B"? Matematycy bywają nieznośnie precyzyjni.
23 kwi 16:42
opiewcamatmy: A=(−2,6) B=(10,0) ?
23 kwi 16:43
Tana: czyli najpierw środek odcinka S=(4,3)
później równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(−2,6) B=(10,0)
6=−2a+b
0=10a+b
zatem y=−1/2x+5 i teraz prostą prostopadłą przechodzącą przez środek
23 kwi 16:52
Tana: Czyli w prostopadłej mamy a=2, i b obliczyć z równania
23 kwi 16:53
PW: Teraz wiadomo o co pytasz, są dane potrzebne do rozwiązania.
Na przykład można pomyśleć tak:
− Symetralna to zbiór punktów jednakowo oddalonych od obu końców odcinka, szukamy więc punktów
(x, y), dla których
(x+2)2 + (y−6)2 = (x−10)2 + (y−0)2.
Jest to zależność powstała w wyniku podniesienia do kwadratu wzorów na odległość punktów po obu
stronach równania.
Występujące po obu stronach x2 i y2 zredukują się, zostanie równanie liniowe − wzór opisujący
prostą.
23 kwi 16:54
PW: opiewco, mój sposób jest łatwiejszy (jedna prosta zależność, mniej możliwości pomyłki).
23 kwi 16:56