Hela: Cenę pewnego wyrobu najpierw podniesiono o 10% ,a następnie obniżono o 5%.W rezultacie
cena wynosiła 125,40zł .Początkową cenę tego wyrobu można obliczyć rozwiązując równanie?
23 paź 21:35
Magdalena: przyjmuje za "x" cenę pierwotną. Układam równanie:
x + (1/10x) - 1/20 [x+(1/10x)] = 125,40
x + 1/10x - 1/20x - (1/20*1/10x) = 125,40
x + 1/10x - 1/20x - 1/200x = 125,40
x + 2/20x - 1 /20x - 1/200x =125,40
x+ 1/20 x - 1/200 x = 125,40
x + 10/200 - 1/200x = 125,40
x + 9/200x = 125,40
1 i 9 /200 x = 125,40
209/200x = 125,40 / * 200
209x = 25080 / : 209
x = 120
spr.: 120 + 12 ( 10 % z 120)= 132
132 - 6,6 (5 % z 132) = 125,40
24 paź 08:08
Hela: Dziękuje.
24 paź 13:53