CAŁKI
helpme : Prosze o dokłądne obliczenie następujących całek ..
∫(x−3x2)lnxdx
∫dx/x(1+2lnx4)
∫x/(x−4)(x2−6x+10)
∫dx/x3 +3x2−4x
∫−2x+8/x2+8x+25
23 kwi 16:32
Braun:
Proszę o przedstawienie swoich obliczeń, jeśli takowych nie masz proszę zajrzeć do teorii i
dopiero potem zawracać nam 4 litery. Pozdrawiam
23 kwi 16:33
ania: 1 całka: ale nwm czy dobrze

przez częsci:
f(x) = lnx f'(x) = 1/x
g'(x)=x−3x
2 g(x) = 1/2x
2 − x
{3}
=(1/2X
2 − X
3)lnx − 1/2 ∫ (X
2 − x
3) 1/x dx
−1/2 ∫ x − x
2 dx = −1/2 ( ∫xdx − ∫x
2dx) = −1/2 (1/2x
2 − 1/3
x
3 )
= (1/2X
2 − X
3)lnx − 1/4 x
2 +1/6 x
3
23 kwi 17:55
J: błąd w obliczeniacj
druga ... podstaw lnx = t
23 kwi 18:32
J:
Lepiej ... t = 8lnx + 1
23 kwi 18:37