www
kluski:

W czworokącie wypukłym ABCD punkty E,F,G i H są odpowiednio środkami boków
AB,BC,CD i DA oraz |EG| = |FH|.Wykaż,że pole tego czworokąta jest niewiększe niż
| 1 | | a+b | |
| ( |
| )2,gdzie a i b oznaczają długości przekątnych czworokąta. |
| 2 | | 2 | |
wiem tyle,że EFGH jest prostokątem i nie mam pomysłu co zrobić
23 kwi 15:55
Tadeusz:
... a skąd wniosek, że EFGH jest prostokątem?
23 kwi 16:49
Mila:
1) Czworokąt EFGH jest równoległobokiem ( to wynika z tw. Talesa)
2) Ten równoległobok jest prostokątem, bo ma równe przekątne.
| | 1 | |
3) |HG|=|EF|= |
| a (0dcnek łączący środki boków Δ jest równoległy do trzeciego boku i równy |
| | 2 | |
połowie tego boku)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
5) PEFGH= |
| a * |
| b= |
| a*b |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
6) Wykaż, że zachodzi nierówność :
| 1 | | 1 | | a+b | |
| a*b≤ |
| *( |
| )2 dla każdego a, b>0 |
| 4 | | 2 | | 2 | |
23 kwi 16:51
kluski: bo E, F, G, H to środki boków czworokąta,EF i GH równoległe są do AC,również FG i EH
do DB i te odcinki są równe połowie przekątnym czworokąta(czyli równoległobok),a że
EG = HF to znaczy,że EFGH jest prostokątem
coś w tym stylu..
23 kwi 16:56
kluski: dzięki Milu
23 kwi 16:57
Mila:
23 kwi 17:00