ZW funkcji, proszę pomóżcie...
xenia: | | 2x−4 | |
Określ zbiór wartości funkcji danej wzorem: f(x)= |
| |
| | x+2 | |
2 gru 21:37
...: jest to funkcja homograficzna.
1. doprowadzić do postaci kanonicznej
| 2(x−2) | | 2(x+2)−8 | | 8 | |
| = |
| =2− |
| |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | |
2. odczytać wektor
translacja o [−8,2]
3. narysować orientacyjnie (niestety obrazek mi się nie chce załadować, i określić ZW)
2 gru 21:50
xenia: Czyli musze do tego jeszcze tabelkę zrobić?
Nie rozumię tego zbytnio (funkcji homograficznej mam tylko 2 strony w zeszycie i takich danych
brak).
2 gru 21:56
...: nie musisz żadnej tabelki... no chyba, że inaczej nie potrafisz.
| | −8 | |
rysujesz funkcję: |
| i przesuwasz o wektor [−2,2], tam mi się wkradła pomyłka z tym |
| | x | |
[−8,2], przepraszam. ZW z tego co sobie wyobraziłam w głowie (więc radzę sprawdzić) to
(−
∞,2)u(2,
∞)
2 gru 22:01
xenia: Serdecznie dziękuję za powyższe zadanie, mam jeszcze 2 z tego co widzę, z którymi sobie nie
mogę poradzić.
| | x+5 | |
Narysuj wykres funkcji danej wzorem f(x)= |
| i na podstawie otrzymanego wykresu odczytaj |
| | x | |
monotoniczność funkcji. Coś opornie mi te funkcje idą.
2 gru 22:18
xenia: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu:
| | x+5 | |
Narysuj wykres funkcji danej wzorem f(x)= |
| i na podstawie otrzymanego wykresu odczytaj |
| | x | |
monotoniczność funkcji. Coś opornie mi te funkcje idą.
2 gru 22:45