Trygonometria
himym: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego krótkiego zadanka. Próbowałam na wiele różnych
sposobów, ale żaden do niczego mnie nie doprowadził.
tgα = −
√3 i sinα > 0
| | π | |
myślałam, że α = − 60 stopni = − |
| , jednak w odpowiedziach jest: |
| | 3 | |
| | 2π | |
α = |
| czyli 120 stopni i to się zgadza, ponieważ tangens dla 120 stopni przyjmuje |
| | 3 | |
wartość −
√3, ale nie rozumiem, czemu −60 stopni tego nie spełnia... Zgaduję, że ma to
związek z warunkiem na sinusa, ale kompletnie nie potrafię dojść do sedna sprawy.
Czy mógłby mi ktoś w miarę sprawnie i jasno wytłumaczyć o co chodzi?