Pochodna w punkcie
karo: Funkcja f jest okreslona wzorem f(x)=log3x dla każdej liczby rzeczywistej x. Oblicz pochodną
funkcji f w punkcie x=√3
23 kwi 15:48
J:
f'(x) = log3 i f(√3) = √3
23 kwi 15:51
Janek191:
f(x) = log 3
x
| | 1 | | ln 3 | |
f'(x) = |
| *3x*ln 3 = |
| |
| | 3x*ln 10 | | ln 10 | |
23 kwi 15:54
Janek191:
f '( √3) = log 3
23 kwi 15:55
23 kwi 15:57
J:
w sumie na to samo wyszło

.. tylko źle napisałem ....
pochodna ma stałą wartość: f'(x) = log3
23 kwi 15:59
Janek191:
| | ln 3 | |
f '(x) = |
| = log 3 |
| | ln 10 | |
lub
f(x) = log 3
x = x * log 3 = log3 * x
więc
f '(x) = log 3
23 kwi 16:00
karo: Czyli po prostu f'(√3)=log3 ?
23 kwi 16:14
Janek191:
Tak
23 kwi 16:15
karo: Super dzieki
23 kwi 16:25