przesunięcie o wektor
Apolegeta: O jaki wektir należy przesunąć funkcję x+2x−1, aby powstała funkcja 3x ?
23 kwi 15:45
J:
o wektor: v = [−1,−3]
23 kwi 15:47
Apolegeta: Wychodzi mi x+2−ax−1−a + b = 3x i nie wiem co dalej.
23 kwi 15:48
J:
nie ... v = [−1,−1]
23 kwi 15:48
Janek191:
Funkcji się nie przesuwa tylko jej wykres
23 kwi 15:48
J:
| x+2 | | 3 | |
| = 1 + |
| , czyli pierwotnie przesunieto o wektor u = [1,1] |
| x−1 | | x−1 | |
teraz z powrotem: v = [−1,−1]
23 kwi 15:49
Apolegeta: Rozwiązuję test i tam są odpowiedzi:
1, 0
1, 1
−1, 2
−1, −2
23 kwi 15:50
Mila:
| | x+2 | | x−1+3 | | 3 | |
f(x)= |
| = |
| =1+ |
| →translacja |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 3 | | 3 | |
→T[a,b]→ |
| +1+b= |
| +(1+b) |
| | x−a−1 | | x−(a+1) | |
a+1=0
b+1=0
a=−1
b=−1
Sprawdź
23 kwi 15:58
Mila:
Dokładnie przepisałaś treść?
23 kwi 16:26