obwód
kamil: Punkty A=(−3,−1) i C= (1, 11) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Oblicz obwód tego
kwadratu
Obliczyłem przekątną kwadratu z długości odcinka o końcach |AC| i wyszło √25 czyli 5.
Odpowiedzi to
A) 10 B) √2 C) 10√2 D) 25
23 kwi 15:27
kamil: Przekątna kwadratu to a√2. i dalej nie wiem
23 kwi 15:28
23 kwi 15:28
Ja: d=a√2⇒ 5=a√2⇒a=...
23 kwi 15:29
Mila:
Dobrze podałeś wsp. punktów?
23 kwi 15:33
kamil: Nie.. źle podałem. sorki, A=(−1,4) C=(−5,1)
23 kwi 15:36
kamil: Zastanawiam się o co chodzi z odpowiedzią "J", a teraz patrze, że nie z tego zadania wpisalem
wsp.
23 kwi 15:37
J:
bo jeśli przekatna byłaby: d = 5 , to obwód Obw = 10√2
23 kwi 15:38
Mila:

|AC|=5
a
√2=5 /*
√2
2a=5
√2
4a=10
√2
======
23 kwi 15:39