Funkcje
Karoluta: miejscami zerowymi w funkcji kwadratowej f(x)+3x2+bx+c są liczby −1 i 3. oblicz współczynnik b
i c sprowadż funkcję do postaci kanonicznej i naszkicuj jej wykres
2 gru 21:36
Eta:
Zapisujemy tę funkcję w postaci iloczynowej:
f(x) = 3(x+1)(x −3) = 3(x2−2x −3)= 3x3 −6x −9
więc b= − 6 c = −9
xw= −b2a = 66= 1
yw= f(xw) = 3 −6 −9= −12
W( 1, −12) postać kanoniczna: f(x) = 3( x−1)2 −12
Narysuj teraz ten wykres ...
2 gru 21:46
Eta:
Poprawiam chochlika: oczywiście,że:
f(x) = 3x2 −6x −9
2 gru 21:48