pole trapezu
olle: Pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu √2 wynosi 6√2. Wyznacz
długości boków tego trapezu.
23 kwi 15:12
Janek191:

h = 2 r = 2
√2
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*(a + b)*2
√2 = (a + b)*
√2 = 6
√2
więc
a + b = 6 ⇒ b = 6 − a
| | a − b | | a − 6 + a | |
x = |
| = |
| = a − 3 |
| | 2 | | 2 | |
23 kwi 15:29
Janek191:
2 c = a + b = 6
c = 3
====
h
2 + x
2 = c
2
(2
√2)
2 + ( a − 3)
2 = 9
8 + a
2 − 6 a + 9 = 9
a
2 − 6 a + 8 = 0
Δ = 36 − 4*1*8 = 4
√Δ = 2
lub
==============
b = 6 − 4 = 2
=========
23 kwi 15:34