Fizyka - równanie stanu
Przemysław: Mam nadzieję, że się nie obrazicie, że tu wrzucam, a może ktoś pomoże

Mamy równanie stanu F(V,T,p)=0
Pokazać, że:
Byłbym wdzięczny za pomoc
23 kwi 15:09
J:
| pV | | k | | k | |
| = k ⇔ V = |
| T i V'T = |
| |
| T | | p | | p | |
| | p | | p | | 1 | |
T = |
| V i T'V = |
| , czyli : V'T = |
| |
| | k | | k | | TV | |
23 kwi 15:14
Przemysław: Z tym, że z tego co rozumiem, to przyjąłeś, że rozważamy równanie stanu gazu doskonałego, a ta
własność jest bardziej ogólna i tu właśnie trudność mam

W sensie, że F jest dowolną funkcją 3 argumentów: V,T,p. A przynajmniej tak rozumiem.
23 kwi 15:18
J:
przykro mi, ale nie potrafię policzyć pochodnej cząstkowej nie znając funkcji ...
ale jest tutaj paru fizyków, może poradzą ..
23 kwi 15:20
Przemysław: Ok. Dziękuję mimo wszystko
23 kwi 15:22
Przemysław: .
23 kwi 17:15